Jak připravit japonský zelený čaj

japantea.cz

Jak připravit japonský zelený čaj

Voda pro přípravu japonského zeleného čaje

Každý listový zelený čaj lze připravit více různými způsoby. Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60-90 °C.
Na základě zkušeností mnoha čajemilců je dobré zmínit, že je dobré použít vodu prošlou varem pouze jednou. Pokud na vodu zapomeneme a necháme ji zavařit znovu, ztrácí podstatnou část své energie a chuť či účinky takto připraveného čaje,  mohou dostát nepožadovaných změn.

 

Příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a nálev má hořkou chuť až pachuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo.

 

Doba louhování

Dobu louhování a teplotu vody uvádíme vždy u každého čaje v naší nabídce. Kvalitní listové zelené čaje lze zalévat vícekrát. Vyjímkou je naše čajová specialita GABA čaj. U tohoto specifického zeleného čaje je vzhledem ke způsobu jeho zpracování doporučeno pouze jedno zalití.

Pro další nálevy u ostatních zelených čajů, lze  zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování.
Doba louhování pro první nálev může u zelených čajů být od 30 sekund do několika minut. Opět záleží na konkrétním čaji viz naše tabulka čajů u každého čajového produktu naší nabídky.

 

 

Množství čaje

Při kratších dobách louhování se běžně používá větší množství čaje, než u louhování delšího.
Množství čaje pro přípravu se v Evropě odměřovalo na malé lžičky, což vedlo k zažití pojmu „čajová lžička“.

Pro přípravu 1,5dl nálevu se používají 2 gr čaje.
Nelze stanovit „naprosto správný“ způsob přípravy čaje. Každá sklizeň i stejného druhu čaje je vždycky odlišná a prožitek spojený s čajováním spočívá také v experimentu a odhalování kvalit čaje, který se připravuje. Pokud čaje v nabídce japantea.cz budou vyžadovat specifický postup, budeme Vás o tom informovat v kartě daného čaje.

Jak připravit čaj Matcha

Příprava čaje Matcha- základní
Do misky nebo šálku s větším průměrem a plochým dnem vložte 1,5g čaje a smíchejte metličkou s troškou vody o teplotě cca 80st. dohladka. Poté dolijte cca 1,5-2dcl horké vody a pečlivě vyšlehejte metličkou až se objeví pěna. Množství čaje a vody lze měnit dle svých vlastních preferencí.



Jak připravit japonský zelený čaj

© www.japantea.cz